ABD ve İsrail yönetimleri arasında Gazze’deki savaş ve savaş sonrası planlarıyla ilgili fikir ayrılıkları birkaç aydır devam ederken, Washington yönetiminin yürütmeye çalıştığı denge politikasının etkileri tartışılıyor. ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi bir yandan İsrail’e bölgedeki insani krizin tırmanmaması için baskı oluşturmaya ve Refah operasyonunu engellemeye çalışırken, diğer yandan İsrail’e silah göndermeyi sürdürüyor. Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu son 10 günde iki kere arayarak “siviller tahliye edilmeden Refah’a girmeyin” uyarısını yapmasına rağmen, Netanyahu son yaptığı açıklamalarla “operasyon yapılacak” sinyalini verdi. Öte yandan geçtiğimiz haftalarda Paris’te başlayıp Kahire’de devam eden ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin yine tıkandığı belirtiliyor.
1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah’ta insanlar kalacak yer bulmakta sorun yaşıyor. Bazı aileler boş çiftliklere sığınırken, çocuklar tavuk kafeslerinde uyumak zorunda kalıyor.
NETANYAHU KARARLI
Önceki akşam Kudüs’te basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Refah’a harekât düzenlenmesinde kararlı olduklarını belirtti. ABD ve İsrail’in bazı Batılı müttefikleri yaklaşık 1.5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin son sığınağı olan kente yönelik bir saldırının felakete yol açabileceği uyarıları yoğunlaşsa da Tel Aviv yönetimi geri adım atmıyor. Basın toplantısında, “Refah’a girmemizi engellemeye çalışanlar aslında bize ‘Savaşı kaybedin’ diyor” diyen Netanyahu, bu konuda herhangi bir baskıya boyun eğmeyeceklerini söyledi. Netanyahu, Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD liderine “İsrail’in tam bir zafer elde edene kadar savaşacağını ve buna Refah’ın da dahil olduğunu söylediğini” aktardı.
YENİ SİLAH TESLİMATI
ABD yönetimi Netanyahu’ya Refah ve ateşkes baskısı kurmaya çalışırken, bir yandan da İsrail’e silah göndermeye devam ediyor. Amerikan Wall Street Journal gazetesine göre Biden yönetimi İsrail’e 10 milyonlarca dolarlık silah gönderme hazırlığında. Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer söz konusu teslimatın yaklaşık bin adet MK-82 bombası, bombalara hassas yönlendirme sağlayan KMU-572 ve FMU-139 bomba fitillerini içerdiğini söylüyor.
FİNANSMAN SORUNU
-Savaş sonrasında Gazze’nin idaresini Ramallah merkezli Filistin Yönetimi’nin devralmasını isteyen Biden yönetiminin önündeki bir diğer sorun da Ramallah’ın finansmanı. Amerikan basınına göre ABD’li yetkililer Ramallah’ın şubat ayı sonunda memur maaşlarını ödemek ve temel hizmetleri sağlamak için gereken parasının tükenebileceği uyarısını yapıyor. Filistin Yönetimi’nin bu aşamada yaşayacağı bir finansal zaafiyetin, Washington’ın savaş sonrasına dair senaryolarını zayıflatabileceği öngörülüyor.
ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ TIKANDI
-GEÇTİĞİMİZ haftalarda İsrail ve arabulucu ülkeler arasında Paris’te başlayan ve daha sonra Kahire’de devam eden ateşkes müzakerelerinin tıkandığı belirtiliyor. Paris’te oluşturulan anlaşma taslağıyla birlikte ivme kazanan görüşmeler, Hamas ve İsrail’in özellikle “kalıcı ateşkes” konusundaki derin beklenti ayrılığı sonrası durgunlaşmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki akşam yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın isteği üzerine bir heyeti Kahire’ye gönderdiğini ama Hamas’ın “hayali istekleri” nedeniyle bir ilerleme kaydetmenin mümkün olmadığını söyledi. Görüşmelere arabuluculuk eden Katar Başbakanı Muhammed el-Sani de görüşmelerin çok iyi gitmediğini belirterek, İsrail’in ateşkes için rehineleri şart koşmasını gösterdi. El-Sani, “İçinde bulunduğumuz ikilem bu ve ne yazık ki birçok ülke tarafından suistimal ediliyor; ateşkesi sağlamak için rehine anlaşmasının şart olması gerekiyor. Bu şart olmamalı” ifadelerini kullandı.