Milliyet.com.tr/ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine yükseltildi. Peki bu durumdan piyasalar nasıl etkilendi? Gram altında 2 bin lira seviyesi ne zaman aşılır? İşte detaylar…
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise şu ifadeleri kullandı: Karar sonrasında piyasalarda aşırı volatilite piyasalarda görüldü ancak ardından endeks yönünü aşağı çevirdi. Senasın sonuna doğru ise alımların kuvvetlendiğini takip ettik.
2024 BEKLENTİLERİ NELER?
Faiz artış döngüsünde ve 2023’ün son günlerinde likiditenin ve paralelinde hacimlerin düştüğünü gözlemledik. Mevduat faizlerindeki yükselişin de etkisiyle yerli yatırımcının borsadaki dışı alternatif yatırım araçlarının gündeme geldiğini söyleyebiliriz. Ancak, ortodoks politikalara yaklaşım adımların atılması yabancı yatırımcının ilgisini çekmesi ve bu durumun çıkan yerli yatırımcıyı kısmen de olsun telafi ettiği görüşündeyiz. Bu noktada yaklaşan yılbaşının etkilerini de göz ardı etmemiz gerekiyor. 2024 yılında ise sektörel bazda ayrışmalar yaşansa da borsada yükselişin devam edeceğini düşünmekteyiz.
YIL GENELİNDE EN İYİ GETİRİ VEREN YATIRIM ARACI HANGİSİ OLDU?
2023 yılında seçimlerin ardından politika faizi artırımına gidildi ve bu durum mevduatlara da yansısa ortalama mevduat faizleri %30 civarında yer alırken dolar, euro, altın ve borsaya göre geride kaldı. Dolar ve euroda kontrollü diyebileceğimiz ılımlı bir yükselişle yaklaşık &60’lık getiri elde edildi. Altında bu Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin artmasıyla %80’e yaklaştı. Bist 100 endeksinde ise %55 seviyesinde kaldı.
GRAM ALTIN 2 BİN LİRA SEVİYESİNİ NE ZAMAN AŞAR?
Fed’in aralık ayındaki toplantısında 2024 yılı için 3 kez faiz indirimi beklentisinin oluşmasına rağmen piyasalarda bu beklenti 6’ya kadar yükseldi. Piyasanın bu kadar fazla fiyatlanması, halihazırda enflasyonist risklerin hala masada olması ve faiz artırım döngüsünün etkilerinin tam olarak görülmediğini düşünüyoruz. Bu tabloda ise Fed’in piyasalar üzerinde etkisinin artacağını ve altın fiyatlarında 2024 yılının başlarında ons bazında volatilite görülebilir. Ancak doların altın üzerindeki etkisini düşündüğümüzde ılımlı yükselişin yaklaşan seçimler, inşaat ve ihracatçı firmalara yönelik teşvik beklentileri ile momentum kazanabileceğini kanısındayız. Tekniksel bazda ise 1924 TL üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 2000 TL üzerindeki fiyatları konuşmaya başlayabiliriz.